27 Αυγούστου 2016

ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

 • Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

  ΔΟΜΕΣΤΙKΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
  ΔΟΜΕΣΤΙKΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

  Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ - Δομέστικοι της Δράμας - Λύκειο Ελληνίδων Δράμας

     Ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, η Χορωδία «Δομέστικοι Δράμας», οργανικό σύνολο λαϊκών οργάνων και η Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας θα μας οδηγήσουν στα μονοπάτια της Βυζαντινής και της Παραδοσιακής μουσικής.

  Στην αρχή της συναυλίας θα ακουστεί το έργο «Αποκάλυψη του Ιωάννου». Πρόκειται για περικοπές από την Αποκάλυψη του Ιωάννη μελοποιημένες από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο, τον  κορυφαίο ερμηνευτή της Βυζαντινής Μουσικής.

    Θα ακολουθήσουν ιστορικά παραδοσιακά τραγούδια,θρησκευτικού περιεχομένου, τραγούδια της ξενιτειάς και της προσφυγιάς.

   

  ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ "ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ"

  Ιδρύθηκε το 1996 από τους Άρχοντες Πρωτοψάλτες και Καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής, αδελφούς Γρηγόρη και Πέτρο Παπαεμμανουήλ και αριθμεί 50 μέλη. Το 1997 η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με μήνυμά Του επευλόγησε την δραστηριότητα της Χορωδίας.

  Στα 20 χρόνια παρουσίας στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου "Οι Δομέστικοι της Δράμας" έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

  Στις 16/5/1999 ο Βυζαντινός χορός πήρε Χρυσό Μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.

  Στις 20 Ιουνίου 1999, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, απένειμε στη Χορωδία την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, το χρυσό μετάλλιο Α’ τάξεως του Αποστόλου Παύλου στο πλαίσιο των Ε’ Παυλείων.

  Το 2006, "Οι Δομέστικοι της Δράμας" συμμετείχαν στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής στη HajnowkaΠολωνίας ύστερα από τιμητική προσωπική πρόταση της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου κατέλαβαν την 1η θέση και το Χρυσό Μετάλλιο ανάμεσα σε 35 χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Το 2016 συμμετείχαν στο ίδιο Φεστιβάλ όπου κατέλαβαν την 3η θέση στην κατηγορία των επαγγελματικών χορωδιών. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έδωσαν ρεσιτάλ στη Βαρσοβία.

  Η χορωδία συμμετείχε σε πολυάριθμες τιμητικές εκδηλώσεις στη Δράμα, τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

  Κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Βυζαντινού Χορού "Οι Δομέστικοι της Δράμας", ήταν η συναυλία στην Τελετή Λήξης του Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου στην Ακαδημία Αθηνών στις 23 Οκτωβρίου 2015. Ιστορικές ήταν οι εμφανίσεις της χορωδίας στην Κωνσταντινούπολη, στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί κάλυψε το μουσικό μέρος των επίσημων τελετών για τα Θυρανοίξια του Πατριαρχικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας.

  Η χορωδία έχει πλήθος συμμετοχών σε πανηγυρικές εκδηλώσεις  Επίσης, έψαλλε σε πανηγυρικές πολυαρχιερατικές ιερές αγρυπνίες.

  Από τον Σεπτέμβριο του 2000 καθιέρωσε το θεσμό της Συνάντησης Βυζαντινών Χορωδιών στη Δράμα.

   Έχει ηχογραφήσει και βιντεοσκοπήσει για την Ελληνική και Πολωνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.

  Τέλος, συμμετείχε στα CDsτων Χοραρχών της "Καλώς ανταμωθήκαμε", "Χριστός Πάσχων-Χριστός Ανέστη", "Τα τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα" και "Δραμινό Συναξάρι".