ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Πάτμος,  27 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2016

Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως

 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

 

Έξι ημέρες γεμάτες μουσικούς θησαυρούς πνευματικής ανάτασης

Το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται φέτος από τον Σάββατο 27  Αυγούστου έως την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016, στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτήτο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου.

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, που ξεκίνησε το 2001,  είναι πλέον μία από τις σημαντικότερες και μοναδικές, ως προς το περιεχόμενό της, μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου, όπως αρμόζει στον ιερό χώρο στον οποίο φιλοξενείται.

Στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, το περιβάλλον, και όλη η φύση ενός πανέμορφου νησιού,  συνδυάζονται ιδανικά με τη θρησκευτική μουσική και δημιουργούν μία θαυμαστή αρμονία, που οδηγεί σε ιδιαίτερα μονοπάτια απόλαυσης και κατάνυξης, αντανακλώντας το θείο και τα έργα των ανθρώπων στην καλύτερη εκδοχή τους, όπως ακριβώς διατυπώνει την πάγια θέση του Φεστιβάλ ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Άλκης Μπαλτάς: "Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται, και αυτό ακριβώς κάνουμε."

 Στα 15 χρόνια της ιστορίας του το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών προσφέροντας στο κοινό μια καλοκαιρινή εμπειρία εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη μουσική διοργάνωση, σε ανοιχτό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ γίνεται πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών, που θέλουν να γευτούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων του, αλλά και να απολαύσουν την ομορφιά  που προσφέρει το νησί  και  οι πάντα φιλόξενοι κάτοικοι του. 

Και το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, επιμένει και προσκαλεί ξεχωριστούς καλλιτέχνες και σχήματα για 6 ημέρες μουσικής πανδαισίας αλλά και παιδείας, αποκαλύπτοντας τον τεράστιο πλούτο της θρησκευτικής μουσικής και ποίησης. 

 • Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

  ΔΟΜΕΣΤΙKΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
  ΔΟΜΕΣΤΙKΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

  Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ - Δομέστικοι της Δράμας - Λύκειο Ελληνίδων Δράμας

     Ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, η Χορωδία «Δομέστικοι Δράμας», οργανικό σύνολο λαϊκών οργάνων και η Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας θα μας οδηγήσουν στα μονοπάτια της Βυζαντινής και της Παραδοσιακής μουσικής.

  Στην αρχή της συναυλίας θα ακουστεί το έργο «Αποκάλυψη του Ιωάννου». Πρόκειται για περικοπές από την Αποκάλυψη του Ιωάννη μελοποιημένες από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο, τον  κορυφαίο ερμηνευτή της Βυζαντινής Μουσικής.

    Θα ακολουθήσουν ιστορικά παραδοσιακά τραγούδια,θρησκευτικού περιεχομένου, τραγούδια της ξενιτειάς και της προσφυγιάς.

   

  ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ "ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ"

  Ιδρύθηκε το 1996 από τους Άρχοντες Πρωτοψάλτες και Καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής, αδελφούς Γρηγόρη και Πέτρο Παπαεμμανουήλ και αριθμεί 50 μέλη. Το 1997 η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με μήνυμά Του επευλόγησε την δραστηριότητα της Χορωδίας.

  Στα 20 χρόνια παρουσίας στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου "Οι Δομέστικοι της Δράμας" έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 200 εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

  Στις 16/5/1999 ο Βυζαντινός χορός πήρε Χρυσό Μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων.

  Στις 20 Ιουνίου 1999, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, απένειμε στη Χορωδία την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, το χρυσό μετάλλιο Α’ τάξεως του Αποστόλου Παύλου στο πλαίσιο των Ε’ Παυλείων.

  Το 2006, "Οι Δομέστικοι της Δράμας" συμμετείχαν στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Μουσικής στη HajnowkaΠολωνίας ύστερα από τιμητική προσωπική πρόταση της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου κατέλαβαν την 1η θέση και το Χρυσό Μετάλλιο ανάμεσα σε 35 χώρες απ’ όλο τον κόσμο. Το 2016 συμμετείχαν στο ίδιο Φεστιβάλ όπου κατέλαβαν την 3η θέση στην κατηγορία των επαγγελματικών χορωδιών. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έδωσαν ρεσιτάλ στη Βαρσοβία.

  Η χορωδία συμμετείχε σε πολυάριθμες τιμητικές εκδηλώσεις στη Δράμα, τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

  Κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Βυζαντινού Χορού "Οι Δομέστικοι της Δράμας", ήταν η συναυλία στην Τελετή Λήξης του Διεθνούς Μουσικολογικού Συνεδρίου στην Ακαδημία Αθηνών στις 23 Οκτωβρίου 2015. Ιστορικές ήταν οι εμφανίσεις της χορωδίας στην Κωνσταντινούπολη, στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί κάλυψε το μουσικό μέρος των επίσημων τελετών για τα Θυρανοίξια του Πατριαρχικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξάνδρειας.

  Η χορωδία έχει πλήθος συμμετοχών σε πανηγυρικές εκδηλώσεις  Επίσης, έψαλλε σε πανηγυρικές πολυαρχιερατικές ιερές αγρυπνίες.

  Από τον Σεπτέμβριο του 2000 καθιέρωσε το θεσμό της Συνάντησης Βυζαντινών Χορωδιών στη Δράμα.

   Έχει ηχογραφήσει και βιντεοσκοπήσει για την Ελληνική και Πολωνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.

  Τέλος, συμμετείχε στα CDsτων Χοραρχών της "Καλώς ανταμωθήκαμε", "Χριστός Πάσχων-Χριστός Ανέστη", "Τα τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα" και "Δραμινό Συναξάρι".

 • Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

  AYB CHOIR
  AYB CHOIR

  Η Χορωδία του  Σχολείου AYB από την Αρμενία

  (μαέστρος : Anahit Papayan)

     Η εξαιρετική χορωδία κοριτσιών από το Ερεβάν της Αρμενίας θα ερμηνεύει θρησκευτικά χορωδιακά έργα του Κόμιτας και άλλων Αρμένιων συνθετών. Την χορωδία διευθύνει η μαέστρος Anahit Papayan.

  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

  Aramyan Gayane
  Terunyan Adelina
  Parsamyan Margarita
  Arevikyan Yeva
  Sargsyan Margo
  Sahakyan Anna
  Mantashyan Mariam
  Karagulyan Nare
  Khachatryan Ani

  Mesropyan Taguhi
  Grigoryan Nane
  Saghdasaryan Talin
  Tovmasyan Tatevik
  Hovakimyan Maria
  Ghazaryan Esfira
  Zoryan Norayr
  Hergnayn Mariam
  Miskaryan Marta
  Papayan Anahit-group leader
  Pakhchanian Aram- group leader

 • Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

  Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ
  Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ


  Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΥΡΜΗΓΚΙΩΝ

  Πώς μπορεί ένα μαγικό βιολί να φέρει τα πάνω κάτω στις εποχές του χρόνου; Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν είχε μόνο καλοκαίρι; Η απάντηση κρύβεται στοονειρεμένο δάσος όπου ζουν τέσσερα εργατικά μυρμήγκια– φύλακες ενός μαγικού βιολιού με τη δύναμη να ελέγχει τις εποχές του χρόνου. Τα μυρμηγκάκια έρχονται αντιμέτωπα με τον τρελό καλλιτέχνη και τραγουδισταρά Τζίτζικα, που η πλεονεξία του τον οδηγεί να αρπάξει το μαγικό βιολί από τη μυστική κρύπτη της μυρμηγκοφωλιάς και με τη βοήθειά του να γίνει βασιλιάς των εποχών επιβάλλοντας παντοτινό καλοκαίρι!

  Με εφαλτήριο το γνωστό μύθο του Αισώπου «ο τζίτζικας κι ο μέρμηγκας» πέντε δεξιοτέχνες μουσικοί–ηθοποιοί– τραγουδιστές, παρουσιάζουν ένα διαδραστικό, παραμύθι για μικρούς και μεγάλους γεμάτο περιπέτεια, ανατροπές, γέλιο και απλά… αλλά σημαντικά μηνύματα όπως η φιλία, η δημοκρατία και η οικολογία. Έχοντας ως κύριο όπλο τους τη μουσική και παίζοντας ζωντανά επί σκηνής μια πλειάδα μουσικών οργάνων στοχεύουν, όχι μόνο να ψυχαγωγήσουν, αλλά και να οδηγήσουν, αβίαστα, τα παιδιά στον υπέροχο και μαγικό κόσμο της μουσικής!

   

  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

  Πρωτότυπη μουσική σύνθεση - Σκηνοθεσία: Γιώργος Χατζής
  Κείμενο-Στίχοι τραγουδιών-Σύλληψη: Πελαγία Πλαγιανάκου,–Γιώργος Χατζής
  Κοστούμια: Μαρία Αθανασοπούλου
  Σκηνικά: Γιάννης Χατζής, Πελαγία Πλαγιανάκου
  Χορογραφίες: Δέσποινα Τσουκαλά-Πίπερη
  Φωτισμοί: Σωτήρης Μάκκας
  Γραφικά: Νίκος Τσάφος
  Φωτογραφίες: Δημήτρης Σταρόβας

  Παίζουν οι: 
  Γιώργος Χατζής
  Πελαγία Πλαγιανάκου 
  Οδυσσέας Αποστολόπουλος 
  Σοφία Παπουλάκου
  Απόστολος Παπαπέτρος 

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του "Πάτμιον" Πνευματικού Κέντρου

 • Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

  ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΛΥΡΙΚΩΝ ΦΩΝΩΝ
  ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΛΥΡΙΚΩΝ ΦΩΝΩΝ

  Προσευχές λυρικών φωνών

       Οι μονωδοί Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας θα ερμηνεύσουν  αποσπάσματα από όπερες και άλλες  συνθέσεις που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η  θρησκευτική κατάνυξη. Θα ακουστούν έργα των Μότσαρτ, Φωρέ, Ροσίνι, Βέρντι και άλλων μεγάλων συνθετών της κλασικής μουσικής.

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΚΑΣ, πιάνο

  ΧΡΥΣΑ  ΜΑΛΙΑΜΑΝΗ  (Υψίφωνος) 1

  ΑΡΤΕΜΙΣ  ΜΠΟΓΡΗ  (Μεσόφωνος)  2

  ΒΑΣΙΛΗΣ  ΚΑΒΑΓΙΑΣ  (Τενόρος)  3

 • Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

  ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΥΡΙΛΛΟΥ & ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ
  ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΥΡΙΛΛΟΥ & ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ

  Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης

  Η μικτή χορωδία, υπό την διεύθυνση της Μαρίας Μελιγκοπούλου, έχει δώσει περισσότερες από 700 συναυλίες στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αφρικής και Αμερικής.

  Στην εμφάνισή της στο Θρησκευτική Φεστιβάλ Πάτμου θα ερμηνεύσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα των Θ. Παπακωνσταντίνου, Κατσίνι, Μπαχ, Μότσαρτ, γκόσπελς και άλλα θρησκευτικά έργα διαφόρων συνθετών.

   

  ΧΟΡΩΔΙΑ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ & ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  Ιδρύθηκε το 1992 από την σημερινή της διευθύντρια Μαρία ΈμμαΜελιγκοπούλου. Λειτουργεί σε τέσσερα τμήματα: προχορωδία, παιδική, φωνητικό σύνολο και νεανική χορωδία, στα οποία συμμετέχουν πάνω από 200 χορωδοί.

  Εκτός από την Ελλάδα, η χορωδία έχει εμφανιστεί και στο εξωτερικό (Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Αγγλία, Τσεχία, Φιλλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ολλανδία,  Ισπανία, Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, Nότιο Αφρική, Καναδά κ.a.) σε περισσότερες από 700 συναυλίες.

  Έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. ΕνδεικτικάαναφέρεταιηαπόκτησηΧρυσώνΜεταλλίωνστο“5th Brahms International Choir Festival” (2007), στο“10th International Festival Moscow Sounds” (2008), στο“5thLoto-Quebec Choir Festival” (2009). ΤονΑπρίλιοτου2011 απέσπασεδύοχρυσάμετάλλιααναδείχθηκεCategory Winner στο“9thVenezia in Musica Choir Festival” στηνΙταλία.

  Συνεργάζεται τακτικά με τoΜΜΘ, το ΜΜΑ, την ΚΟΘ, την ΣΟΔΘ, έχει συμπράξει με την Καμεράτα, έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών, έχει μαγνητοσκοπήσει για την Ελληνική και Γερμανική Κρατική τηλεόραση και έχει εκδώσει 3 ψηφιακούς δίσκους με επιλεγμένα έργα του ρεπερτορίου της.

  Τη χορωδία συνοδεύει ο διακεκριμένος πιανίστας και Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Νίκος Ζαφρανάς.

 • Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2016

  ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ
  ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ

  Κλασικά έργα Θρησκευτικής Μουσικής

  Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου

   

  Σολίστ :

  Μαργαρίτα Συγγενιώτου : μεσόφωνος
  Σωκράτης Άνθης : τρομπέτα
  Ζαχαρίας Ταρπάγκος : φλάουτο
  Βίκυ Στυλιανού :πιάνο

  Απαγγελία: Νίκος Γεωργάκης

  (αποσπάσματα από τους "Ψαλμούς" του Δαυίδ)

  Την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου διευθύνει ο Άλκης Μπαλτάς