ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ - ΑΛΚΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Η  Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου ερμηνεύει θρησκευτικά έργα, υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά. Σολίστ: Άννα Στυλιανάκη (υψίφωνος).

Άλκης Μπαλτάς

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε μουσική (βιολί και ανώτερα θεωρητικά) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Το 1974 πήρε το πτυχίο Νομικής του  Α.Π.Θ.
Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη
Hochschule der Künste του Βερολίνου, από όπου πήρε το δίπλωμα σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας.

·      Από το 1983 έως το 1992 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

  • Από το 1994 έως το 1997 είχε τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
  • Κατά την περίοδο 1997-1999 ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.
  • Από το 2004 έως το 2008 ο Δήμος Κέρκυρας του ανέθεσε την καλλιτεχνική διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Κερκυραίων
  • Από το 2011 έως το 2017 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου
  • Από τον Μάιο του 2010 είναι ο Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας.

Έχει την καλλιτεχνική ευθύνη του Φεστιβάλ Πάτμου “Η  Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής” από το 2001 μέχρι σήμερα.

Είναι, επίσης, διευθυντής του  Ωδείου “Μουσικό Κολλέγιο” στη Θεσσαλονίκη.

Από το 1992 μέχρι το 2011 δίδαξε στο Α.Π.Θ τα μαθήματα ενορχήστρωσης και διεύθυνσης ορχήστρας. Από το 1999 έως το 2013 ήταν διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών.

Ο Άλκης Μπαλτάς είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Πολλά έργα του (μουσική δωματίου, χορωδιακά, για ορχήστρα, όπερα, κλπ.) έχουν επανειλημμένα εκτελεστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Συνθέσεις του έχουν διακριθεί σε ελληνικούς καθώς και σε διεθνείς διαγωνισμούς (Ιταλία, Ισπανία).

Ως μαέστρος έχει διευθύνει όλες τις ελληνικές ορχήστρες και έχει δώσει πολλές συναυλίες σε χώρες του εξωτερικού (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Σοβιετική Ένωση, Τουρκία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Κατάρ, Αυστραλία, Αγγλία, κ.α.).

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ (Ο.Φ.Π.)

 

Η ορχήστρα του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής “Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής” δημιουργήθηκε το 2008, ύστερα από πρωτοβουλία του Άλκη Μπαλτά, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του φεστιβάλ. Το ορχηστρικό αυτό σύνολο λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια του Θρησκευτικού Φεστιβάλ στην Πάτμο.

Σκοπός της ορχήστρας είναι να συμμετέχει σε εκδηλώσεις του Θρησκευτικού Φεστιβάλ και να  δίνει και άλλες συναυλίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Φέτος, εκτός από την καθιερωμένη της συναυλία, η Ορχήστρα θα εμφανιστεί και σε εκδήλωση εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Οι μουσικοί που στελεχώνουν την Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου είναι εξέχοντα μέλη διαφόρων επαγγελματικών ορχηστρών της χώρας.

 

Άννα Στυλιανάκη

Υψίφωνος, σπούδασε μονωδία και μελοδραματική στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (δίπλωμα, τάξη Κ. Καρατζά). Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου με τη Δ. Ευαγγελάτου, ενώ ειδικεύτηκε στο λιντ με τον Χ. Ντόιτς.

Απέσπασε υποτροφία από το Σωματείο “Μαρία Κάλλας” (2009) και τη Διεθνή Ένωση “Ρίχαρντ Βάγκνερ” (Μόναχο). Έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία και Ολλανδία. Έχει ερμηνεύσει Βερονίκη (Ο θαυματουργός γιατρός), Μιμή (Μποέμ), Φιορντιλίτζι ( Έτσι κάνουν όλες), Κοντέσα (Οι γάμοι του Φίγκαρο), Ντόννα Άννα (Ντον Τζιοβάνι, ‘Όπερα της βαλίτσας”), Αρμίντα ( Η πιστή κηπουρός), Σάρα ( Το λουλούδι της Μαρίας), Τζέσσυ (Μικρό Μαχαγκόνι, ΜΜΘ), Βιβίκα (O βαφτιστικός), Μικαέλα (Κάρμεν, Ωδείο Ηρώδου Αττικού), Περουζέ (Περουζέ, Ωδείο Ηρώδου Αττικού), Αμέλια ( Σιμόν Μποκανέγκρα, Εθνική Λυρική Σκηνή) και τον ομώνυμο ρόλο στο έργο Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ (ΜΜΑ). Συμμετείχε στην πρώτη παρουσίαση έργων των Σ. Αλτάν, Α. Ελκάνα, Γ. Κουμεντάκη στο Μόναχο (“Οδύσσεια”, 2013), καθώς και στην πρώτη εκτέλεση του έργου “Σατυρικόν” του Δ. Παπαδημητρίου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2014).

 Απέσπασε έπαινο στον διαγωνισμό Grand Prix Maria Callas (2014) και τρίτο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό “Μαρία Κράγια” (2015).