Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω

Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Βυζαντινός Χορός “Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω” της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων Νομού Πιερίας, υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Μανούση, ερμηνεύει Βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια. Συμμετέχει σύνολο παραδοσιακών οργάνων

 

Βυζαντινός Χορός Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και

Παραδοσιακών Οργάνων Νομού Πιερίας

OΌσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω”

 

 

Ο Βυζαντινός Χορός “Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω” της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων Νομού Πιερίας ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από τον κ. Δημήτριο Μανούση, που είναι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής. Αποτελείται από Πρωτοψάλτες, Λαμπαδαρίους, Δομεστίκους και κυρίως Μαθητές της Σχολής, που συνδυάζουν το χάρισμα της καλλιφωνίας και την πλήρη γνώση της Ψαλτικής Τέχνης.

Οι κύριοι σκοποί και οι επιδιώξεις του χορού ψαλτών είναι: Α) Η σπουδή και παρουσίαση του έργου των κυριωτέρων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελοποιών. Β) Η μορφολογική σπουδή των διαφόρων ειδών της μελοποιίας. Γ) Η προβολή της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Μουσικής, με επιστημονική τεκμηρίωση και καλλιτεχνικές αξιώσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δ) Η ψαλμώδηση ολόκληρων ιερών Ακολουθιών σε ώρα λατρείας. Ε) Η συστηματική μελέτη και καλλιτεχνική παρουσίαση παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών.

Μέσα σε τρία χρόνια ύπαρξης ο χορός έχει δώσει επιλεγμένες μουσικές και λατρευτικές εμφανίσεις, συμμετέχοντας τόσο σε λατρευτικές εκδηλώσεις, όσο και σε συναυλίες, όπως:

  • Εκδήλωση Βυζαντινής Μουσικής το Νοέμβριο του 2016 στα “Κατερίνια”, για τον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης, Πολιούχου της πόλης Κατερίνης.
  • Συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού στην πανήγυρη του Οσίου Διονυσίου του εν Ολύμπω τον Ιανουάριο του 2017, στο Λιτόχωρο.
  • Συναυλία της Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας στα “Φώτια” τον Φεβρουάριο του 2017, στην Κατερίνη.
  • Συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού στις εορταστικές εκδηλώσεις σε Κατερίνη, Λιτόχωρο και Αιγίνειο για τον Άγιο Μελέτιο, Επίσκοπο Κίτρους, τον Μάιο του 2017.
  • Συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στη Νικαια της Σερβίας, τον Ιούνιο του 2017.
  • Συμμετοχή του Βυζαντινού Χορού στην Αγιορείτικη Αγρυπνία για την Κοίμηση της Θεοτόκου, στην ιερά μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, τον Αύγουστο του 2017.
  • Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με Ύμνους και Κάλαντα στην Κατερίνη, τον Δεκέμβριο του 2017.
  • Συναυλία της Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας τον Μάιο του 2018 στην Κατερίνη, Αφιέρωμα για τις Αλησμόνητες Πατρίδες.
  • Συναυλία της Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας στο Λιτόχωρο, τον Αύγουστο του 2018.