ΧΟΡΩΔΙΑ ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ

Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Βυζαντινή Χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και σύνολο παραδοσιακών οργάνων

Χοράρχης : Νίκος Λυμπουρίδης

Η Εκκλησιαστική χορωδία ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ  της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, ιδρύθηκε το 1997. Αποτελείται από 30 περίπου μέλη, που τρέφουν ιδιαίτερη  αγάπη για την Εκκλησιαστική και Δημοτική μας Μουσική. Στην συναυλία η Χορωδία θα παρουσιάσει Βυζαντινούς Ύμνους και, μαζί με σύνολο λαϊκών οργάνων, Θρησκευτικά παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου

Η Εκκλησιαστική χορωδία ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ  της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, ιδρύθηκε το 1997. Αποτελείται από 30 περίπου μέλη, που τρέφουν ιδιαίτερη  αγάπη για την Εκκλησιαστική και Δημοτική μας Μουσική.

           Από την ίδρυσή της η χορωδία παρουσιάζεται σε συναυλίες αλλά και σε εκκλησιαστικές ακολουθίες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο και στο εξωτερικό. Επίσης έχουν καθιερωθεί από το 1997 οι Χριστουγεννιάτικες Συναυλίες της χορωδίας με επίκαιρους Εκκλησιαστικούς ύμνους καθώς και παραδοσιακά Κάλαντα, που γίνονται κάθε χρόνο κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στη Λεμεσό και σε άλλες πόλεις.

            Το 2000 κυκλοφόρησε τον πρώτο της ψηφιακό δίσκο με τίτλο " Χριστός γεννάται δοξάσατε " με ύμνους των Χριστουγέννων.

            Τον Οκτώβριο του 2002 έλαβε μέρος κατόπιν πρόσκλησης στους εορτασμούς της Ιεράς Μονής Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου στον Κάλαμο Αττικής, όπου έψαλλε στην πανηγυρική ολονύκτια αγρυπνία.

            Τον Ιούλιο του 2004 κατόπιν πρόσκλησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φιλλανδίας, εκπροσώπησε την Κύπρο στο Φεστιβάλ που διοργανώθηκε στη Φιλλανδία με θέμα την Εκκλησιαστική Μουσική και την Πολιτιστική Παράδοση των Ορθοδόξων λαών.

            Το Σεπτέμβριο του 2004 έλαβε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ  " ΚΥΠΡΙΑ " που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Κύπρο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

            Το Νοέμβριο του 2004 έλαβε μέρος στην 11η Χορωδιακή Συνάντηση της Φλώρινας που διοργανώνεται από το Δήμο της πόλης και τον Φιλεκπαιδευτικό σύλλογο Φλωρίνης " Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ".

            Τον Απρίλιο του 2005 κυκλοφόρησε και τον δεύτερο ψηφιακό δίσκο με τίτλο " Επιφάνιον ύμνοις μεγαλύνωμεν "  με ύμνους από την ακολουθία του  Αγίου Επιφανίου, ενός Κύπριου Επισκόπου.

            Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι 2 συναυλίες που έδωσε τον Οκτώβριο  του 2008 στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και στην Παναγία των Παρισίων στη Γαλλία, στα πλαίσια εκδηλώσεων που διοργάνωσε η εκεί Κυπριακή Πρεσβεία με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας στην Ε.Ε.

Το Φεβρουάριο του 2009 έλαβε μέρος στις μουσικές παραστάσεις « Βασίλης Μιχαηλίδης - η άλλη όψη -
μελοποιημένη ποίηση από τον Λάρκο Λάρκου ». Το Μάρτιο του ιδίου έτους  έψαλλε στην πανήγυρι της Ιεράς Μονής Μάρθας και Μαρίας (Ανάστασις του Αγίου Λαζάρου) στη Βηθανία και στον Ναό της Αναστάσεως στην Πατριαρχική Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων στα Ιεροσόλυμα.

Το Δεκέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε και τον τρίτο ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Πάλιν ακούστε Άρχοντες», με Παραδοσιακά Κάλαντα και Εκκλησιαστικούς ύμνους του Δωδεκαημέρου (Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς – Θεοφανείων). Στο δίσκο συμμετέχουν επίσης η παραδοσιακή χορωδία ΑΝΑΤΟΛΗ και το μουσικό σχήμα παραδοσιακών οργάνων της Ι.Μ. Λεμεσού.

Τον Απρίλιο του 2010 παρουσιάστηκε σε συναυλία στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας.

Το Μάρτιο του 2012 έψαλλε στην πανήγυρι της Ιεράς Μονής Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου στο Ισραήλ καθώς και και στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, στην Πατριαρχική Λειτουργία της Κυριακής της Σταυροπροσκύνησης.

Τον Ιούλιο του 2012 παρουσίασε σε συναυλία στο φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλη Κυπρίων Συνθετών από τον 14ο μέχρι τον 20ο αιώνα, σε συνεργασία με τη Μουσικολόγο κ. Χριστιάνα Δημητρίου. 

Τον Οκτώβριο του 2012 παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ορθόδοξης Μουσικής «Αρχαίον Κάλλος» στην Πράγα.

Τον Αύγουστο του 2014 έψαλλε στην Αγρυπνία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος καθώς και στην εορτή του Οσίου Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού.

Τον Δεκέμβριο του 2015 εξέδωσε  το διπλό ψηφιακό δίσκο «Λειτουργική υμνωδία» που περιέχει ύμνους της Θείας Λειτουργίας. Συνοδεύεται από βιβλίο που περιέχει τους ύμνους σε βυζαντινή σημειογραφία.

            Τον Σεπτέμβριο του 2016 παρουσίασε σε δύο συναυλίες σε κοινότητες της Κύπρου, το πρόγραμμα «Από το Βυζάντιο στο σήμερα» με το Δημήτρη Μπάση.

Τη χορωδία διευθύνει ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λυμπουρίδης.

 

Σχήμα παραδοσιακών οργάνων

Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού

 

         Το σχήμα παραδοσιακών οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού δημιουργήθηκε το 2003. Στόχος του είναι η προβολή και η διάδοση της Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής, ιδιαιτέρως δε της Κυπριακής, καθώς και η ευαισθητοποίηση νέων ανθρώπων και παιδιών να ασχοληθούν με τη μουσική Παράδοση του τόπου μας και του Ελληνισμού γενικότερα.

         'Ετσι, παρουσιάζει κυρίως δημοτικά τραγούδια από κάθε μέρος του Ελληνισμού, συνοδεύοντας συνήθως τις χορωδίες ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ και ΑΝΑΤΟΛΗ της Ι.Μ.Λ/σού και αποτελείται από τους δασκάλους και συνεργάτες της σχολής.

         Μεταξύ άλλων εκδηλώσεων το μουσικό σχήμα:

- Από τα Χριστούγεννα του 2003 και εξής παρουσιάζει παραδοσιακά κάλαντα από διάφορα μέρη του Ελληνισμού.

-  Το Σεπτέμβριο του 2004 έλαβε μέρος στο διεθνές Φεστιβάλ  "ΚΥΠΡΙΑ" που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Κύπρο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

- Το Νοέμβριο του 2004 έλαβε μέρος στην 11η Χορωδιακή Συνάντηση της Φλώρινας που διοργανώνεται από το Δήμο της πόλης και τον Φιλεκπαιδευτικό σύλλογο Φλώρινας "Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ".

- Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε σε σειρά εκδηλώσεων με το Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού, το εργαστήρι παραδοσιακών χορών ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ και το χορευτικό όμιλο ΔΙΟΝΥΣΟΣ.

- Πρόσφατα, έλαβε μέρος στις συναυλίες «Από το Βυζάντιο στο σήμερα» με το Δημήτρη Μπάση.

         Στο φεστιβάλ της Πάτμου συμμετέχουν οι πιο κάτω:

Βιολί: Σπύρος Χατζηνικολάου

  Κανονάκι : Νέστορας Γεωργίου

Σαντούρι, πιδκαύλι : Κυριάκος Γιωργάλλας

Λαούτο: Αντρέας Μιχαήλ

Κρουστά, τραγούδι : Άννα Αριστείδου