ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΥΡΙΛΛΟΥ & ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗΣ

Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης

Η μικτή χορωδία, υπό την διεύθυνση της Μαρίας Μελιγκοπούλου, έχει δώσει περισσότερες από 700 συναυλίες στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αφρικής και Αμερικής.

Στην εμφάνισή της στο Θρησκευτική Φεστιβάλ Πάτμου θα ερμηνεύσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα των Θ. Παπακωνσταντίνου, Κατσίνι, Μπαχ, Μότσαρτ, γκόσπελς και άλλα θρησκευτικά έργα διαφόρων συνθετών.

 

ΧΟΡΩΔΙΑ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΥ & ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ιδρύθηκε το 1992 από την σημερινή της διευθύντρια Μαρία ΈμμαΜελιγκοπούλου. Λειτουργεί σε τέσσερα τμήματα: προχορωδία, παιδική, φωνητικό σύνολο και νεανική χορωδία, στα οποία συμμετέχουν πάνω από 200 χορωδοί.

Εκτός από την Ελλάδα, η χορωδία έχει εμφανιστεί και στο εξωτερικό (Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Αγγλία, Τσεχία, Φιλλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ολλανδία,  Ισπανία, Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, Nότιο Αφρική, Καναδά κ.a.) σε περισσότερες από 700 συναυλίες.

Έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. ΕνδεικτικάαναφέρεταιηαπόκτησηΧρυσώνΜεταλλίωνστο“5th Brahms International Choir Festival” (2007), στο“10th International Festival Moscow Sounds” (2008), στο“5thLoto-Quebec Choir Festival” (2009). ΤονΑπρίλιοτου2011 απέσπασεδύοχρυσάμετάλλιααναδείχθηκεCategory Winner στο“9thVenezia in Musica Choir Festival” στηνΙταλία.

Συνεργάζεται τακτικά με τoΜΜΘ, το ΜΜΑ, την ΚΟΘ, την ΣΟΔΘ, έχει συμπράξει με την Καμεράτα, έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών, έχει μαγνητοσκοπήσει για την Ελληνική και Γερμανική Κρατική τηλεόραση και έχει εκδώσει 3 ψηφιακούς δίσκους με επιλεγμένα έργα του ρεπερτορίου της.

Τη χορωδία συνοδεύει ο διακεκριμένος πιανίστας και Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Νίκος Ζαφρανάς.

ΜΑΡΙΑ ΕΜΜΑ ΜΕΛΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το BostonUniversityστην ειδικότητα της Διεύθυνσης Χορωδίας. Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Διδάσκει διεύθυνση χορωδίας και χορωδία στο Ιόνιο, το Αριστοτέλειο το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Έχει δώσει πάνω από 1000 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη (Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φιλλανδία, Γερμανία, Τσεχία, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ισπανία κ.α.), την Κίνα, Σιγκαπούρη, Νότιο Αφρική, Αίγυπτο, Τουρκία, Ρωσία, Ισραήλ, Καναδά και Η.Π.Α. Έχει λάβει μέρος σε χορωδιακά συνέδρια στην Ελλάδα, Ιαπωνία, Δανία, Η.Π.Α. και Καναδά ως σύνεδρος και ως εισηγήτρια. Είναι μέλος του NationalMusicHonorSociety(USA), του ΙnternationalFederationofChoralMusic(IFCM) και επίσημη εκπρόσωπος της Interkultur/ΜusicaMundiστην Ελλάδα. Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου των WorldChoirGamesκαι διατελεί κριτής σε διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Έχει συνεργαστεί με το ΜΜΘ, ΜΜΑ, ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, ΝΩΘ, ΣΩΘ, Καμεράτα, Συμφωνική Φιλιππούπολης, ΕΤ-3, WestLondonFestivalOrchestraκ.α.

Τα βιβλία της «Εισαγωγή στην Τέχνη της Χορωδιακής Πράξης» (Γ’ Έκδοση) και «42 Χορωδιακά έργα Ελλήνων Συνθετών για όμοιες Φωνές SSA» κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Παπαγρηγορίου - Νάκας.