ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

16ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Πάτμος,  29 Αυγούστου - 3 Σεπτεμβρίου 2017

Υπαίθριος χώρος Ιερού Σπηλαίου Αποκαλύψεως

 

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Άλκης Μπαλτάς

Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου

 

Έξι ημέρες γεμάτες μουσικούς θησαυρούς πνευματικής ανάτασης

Το 16ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου πραγματοποιείται φέτος από τον Τρίτη 29  Αυγούστου έως την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017, στον Ιερό χώρο της Αποκάλυψης με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Μαέστρο Άλκη Μπαλτά και διοργανωτήτο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου.

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, που ξεκίνησε το 2001,  είναι πλέον μία από τις σημαντικότερες και μοναδικές, ως προς το περιεχόμενό της, μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου, όπως αρμόζει στον ιερό χώρο στον οποίο φιλοξενείται.

Στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, το περιβάλλον, και όλη η φύση ενός πανέμορφου νησιού,  συνδυάζονται ιδανικά με τη θρησκευτική μουσική και δημιουργούν μία θαυμαστή αρμονία, που οδηγεί σε ιδιαίτερα μονοπάτια απόλαυσης και κατάνυξης, αντανακλώντας το θείο και τα έργα των ανθρώπων στην καλύτερη εκδοχή τους, όπως ακριβώς διατυπώνει την πάγια θέση του Φεστιβάλ ο Καλλιτεχνικός του Διευθυντής Άλκης Μπαλτάς: "Μπροστά στο Ιερό Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη μόνο ένα πνευματικό και σοβαρό μουσικό φεστιβάλ θα μπορούσε να πραγματοποιείται, και αυτό ακριβώς κάνουμε."

 Στα 15 χρόνια της ιστορίας του το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου έχει παρουσιάσει πλήθος καλλιτεχνών προσφέροντας στο κοινό μια καλοκαιρινή εμπειρία εντελώς διαφορετική από κάθε άλλη μουσική διοργάνωση, σε ανοιχτό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ γίνεται πόλος έλξης πολυάριθμων επισκεπτών, που θέλουν να γευτούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των εκδηλώσεων του, αλλά και να απολαύσουν την ομορφιά  που προσφέρει το νησί  και  οι πάντα φιλόξενοι κάτοικοι του. 

Και το 16ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, επιμένει και προσκαλεί ξεχωριστούς καλλιτέχνες και σχήματα για 6 ημέρες μουσικής πανδαισίας αλλά και παιδείας, αποκαλύπτοντας τον τεράστιο πλούτο της θρησκευτικής μουσικής και ποίησης. 

 • Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

  ΧΟΡΩΔΙΑ ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ
  ΧΟΡΩΔΙΑ ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ

  Βυζαντινή Χορωδία «Ρωμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού και σύνολο παραδοσιακών οργάνων

  Χοράρχης : Νίκος Λυμπουρίδης

  Η Εκκλησιαστική χορωδία ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ  της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, ιδρύθηκε το 1997. Αποτελείται από 30 περίπου μέλη, που τρέφουν ιδιαίτερη  αγάπη για την Εκκλησιαστική και Δημοτική μας Μουσική. Στην συναυλία η Χορωδία θα παρουσιάσει Βυζαντινούς Ύμνους και, μαζί με σύνολο λαϊκών οργάνων, Θρησκευτικά παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου

 • Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

  ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ
  ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ

  «Ο Δανιήλ στον λάκκο των λεόντων»

  Σύνθεση: Άλκης Μπαλτάς

  Ορχήστρα Φεστιβάλ Πάτμου & Οκταμελές Φωνητικό Σύνολο

  Ηθοποιός: Νίκος Γεωργάτζης

  Μία σύνθεση του Άλκη Μπαλτά πάνω σε θρησκευτικές μελωδίες τις οποίες τραγουδούσαν, κατά τον Μεσαίωνα, στο ομώνυμο λειτουργικό δράμα

  Τα κείμενα από την Παλαιά Διαθήκη θα διαβάσει, στα ελληνικά και αγγλικά, ο ηθοποιός Νίκος Γεωργάκης.

  Την Ορχήστρα του Φεστιβάλ και το οκταμελές φωνητικό σύνολο διευθύνει ο Α. Μπαλτάς.

 • Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

  O ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΑΕΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
  O ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΑΕΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

  Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΠΑΕΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

  Θέατρο Σκιών με ζωντανή μουσική

  Εκπαιδευτική συναυλία στο "Πάτμιον" στο πλαίσιο του Φεστιβάλ

  Βασισμένο σε μια δημιουργική ιδέα του Άλκη Μπαλτά
  Κείμενο: Άλκης Μπαλτάς, Θοδωρής Κωστιδάκης

  Καραγκιοζοπαίκτης: Θοδωρής Κωστιδάκης

 • Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου 2017

  ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
  ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

  Θρησκευτική μουσική και τραγούδια με την μετζο-σοπράνο Άρτεμη Μπόγρη, την Μελίνα Μακρή (φλάουτο) και τον Σπύρο Λάμπουρα (βιμπράφωνο).

  Θα ακουστούν έργα για τον πρωτότυπο συνδυασμό φλάουτου – βιμπράφωνου και φωνής των συνθετών Μπαχ, Χέντελ, Φωρέ, Βέρντι κ.α

 • Σάββατο 02 Σεπτεμβρίου 2017

  AMAZING GRACE - ΤΑ GOSPELS ΤΟΥ ELVIS PRESLEY
  AMAZING GRACE - ΤΑ GOSPELS ΤΟΥ ELVIS PRESLEY

  AMAZING GRACE

  Δώρος Δημοσθένους

  Η εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία του ροκ σταρ Έλβις Πρίσλεϊ είναι γνωστή, αλλά μεγάλο μέρος των θαυμαστών του δεν γνωρίζει πως ο τραγουδιστής είχε στο ρεπερτόριό του και πολλά θρησκευτικά τραγούδια (Gospels).

  Στην συναυλία, ο γνωστός τραγουδιστής Δώρος Δημοσθένους θα παρουσιάσει, με την συνοδεία μικρού οργανικού συνόλου (πιάνο, κοντραμπάσο, ντραμς) μερικά από τα πιο ωραία gospelsπου ερμήνευε ο Πρίσλεϊ

 • Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2017

  Η ΜΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
  Η ΜΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

  Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιάς)

  Για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στο Φεστιβάλ Πάτμου μεγάλη Ορχήστρα Πνευστών οργάνων αποτελούμενη από 50 περίπου μουσικούς. Πρόκειται για την Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιάς) η οποία είναι ο παλαιότερος μουσικο-εκπαιδευτικός οργανισμός στην Ελλάδα (1840).

  Η μπάντα θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα με θρησκευτικά έργα Ελλήνων (Σαμάρας, Σαμσαρέλος, Δουκάκης, Θεοδωράκης) και ξένων συνθετών (Corelli, Faccio, Verdi, Hovhaness, Korsakov). Θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Σπύρος Προσωπάρης.